Vinařství jsem založil poměrně nedávno a prvním prodejním ročníkem etiketovaných vín byl rok 2020. Vyrábím spíš menší šarže vín, nejlépe z tradičních odrůd pěstovaných na Moravě anebo zde vyšlechtěných. Z bílých vín mám nejraději Ryzlink rýnský a Sauvignon blanc, z červených mě nejvíce fascinuje odrůda André. Zázemí pro vinařství mám v obci Mutěnice, kde mám vinohrady i vinný sklep s historickým kvelbem postaveným v roce 1937. Víno vyrábím jen z hroznů z vinic, které sám obhospodařuji, protože tak si můžu nejlépe pohlídat kvalitu hroznů. Ve sklepě nabízím také ochutnávky s posezením a občerstvením. Řízené degustace kromě ochutnávky zahrnují vyprávění o jednotlivých odrůdách, ale i něco k historii vinařství a prohlídku sklepa.
Vinař
Jmenuji se Pavel a od narození žiji ve vinařské obci Mutěnice. Od dětství jsem se jako všichni ostatní pohyboval ve vinařském prostředí, ve vinicích jsem se staral o keře a půdu, ve sklepě jsem pomáhal s přípravou vína. Rád jsem pracoval v přírodě ve vinici, ale během dospívání mě to přestávalo bavit a hledal jsem nové koníčky. Věnoval jsem se sportům a studiu historie na vysoké škole. Časem mě to ale čím dál víc táhlo zpět ke kořenům, k vinařství. Dal jsem se i na studia vinařství a když jsem po prarodičích zdědil sklep a vinohrad, tak se vše zlomilo. Nečekal jsem a založil jsem si vinařství, abych se mohl dál rozvíjet a posouvat vpřed. Spoustu věcí řídím a dělám sám, ale mám kolem sebe rodinu, která mi pomáhá s prací ve vinařství a podporuje mě.
Etiketa
Vinařství je provázáno s historií, která mě hodně zajímá. Dříve byli lidé více závislí na plodech přírody a víno bylo důležitým obchodním artiklem. Pro pěstování révy vinné je Morava staletími osvědčenou lokalitou. I Mutěnice jsou historicky vhodnou lokalitou, vždyť i na nejstarší obecní pečeti z roku 1613 je vyobrazen tažen s letorostem révy vinné se čtyřmi hrozny. S úctou k historii jsem také zvolil vhodný hlavní motiv pro etiketu vín. Je to upravená, v pořadí druhá, obecní pečeť z roku 1626, na které je vyobrazena vodorovná větev s vyrůstající ratolestí se čtyřmi rozkvetlými květy. Kromě toho jsem chtěl také moderní prvek, protože vinařství je sice tradičním oborem, ale pořád je na něm mnoho nového a výroba i pití vína je moderní společenskou záležitostí. Na každé etiketě je vložen QR kód, pod kterým jsou doplňující informace ke každému jednotlivému vínu.
Mutěnice
Všechny hrozny, ze kterých tvoříme naše vína, pochází z viničních tratí obce Mutěnice. Tato vinařská obec se může pyšnit lokalitou nazývanou „Pod Bůdama“ s přibližně 550 tradičními vinnými sklepy a zhruba 310 ha vinic. Mutěnice se nachází v ideální nadmořské výšce 170 – 265 metrů nad mořem. Kopcovitě zvlněný terén s vinohrady vytváří různé specifické podmínky pro pěstování révy vinné, ale lokalita je zajímavá i z jiných důvodů. Převážná část půd jsou černozemě nebo hnědozemě na spraších. V minulosti se zde pěstovaly všechny tradiční odrůdy, daly by se zmínit především Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Tramín červený, Neuburské, Modrý Portugal a Frankovka. Dnes je ale profil pěstovaných odrůd mnohem širší.
Technologie výroby
Bílá vína vyrábím ve dvou řadách. Řada Elegant jsou vína svěží a ovocná, založení na moderních výrobních postupech. Jsou vyráběna v inertních nádobách bez přístupu vzduchu, aby si zachovala aromatickou ovocnost, květnatost a svěžest. Některá vína také záměrně obsahují zbytkový cukr k dokreslení harmonie a lahodnosti v chuti. Řada Terroir představuj návrat k přirozenosti, využívající přírodní a ozkoušené postupy bez přidaných aditiv. Vína jsou školena v dřevěných sudech, které díky mikrooxidaci skrze dřevo ovlivňují zrání vína. Výsledkem jsou vína odlišného profilu, která jsou ve vůni vyzrálejší, dřevitá s tóny zralého ovoce. V chuti jsou vína plná a kulatá. Jsou také vhodnější k delší archivaci a jejich buket se časem může zajímavě vyvíjet. Červená vína nechávám ležet v sudech delší dobu, potřebují více času k harmonizaci.
Celkově se při výrobě snažíme využívat moderních poznatků a technologií s ohledem na šetrný způsob zpracování bez zbytečných zásahů do přirozeného projevu vína. Kvalitní víno vzniká již ve vinici a vše potřebné by si mělo odnést z ní. Na vinařovi je jen využít potenciál dané suroviny.
Vize a cíle
Věřím v poctivou práci, která se ve výsledku odrazí na kvalitě vína a nabízených služeb. Cílem vinařství je tuto kvalitu každým rokem zdokonalovat. Učím se z chyb a raduji se z toho, co se povede. Vína vyrábím s pokorou a hrdostí a v budoucnu chci vinařství rozšířit rozlohou vinohradů, nabízených odrůd a kvalitou. Chtěl bych rok od roku zvedat kvalitu vín a spojovat se s lidmi, kterým tato vína chutnají. Právě setkávání s milovníky vína je pro mě tím největším hnacím motorem a s dobrou společností rád posedím u skleničky. Cílem je tedy i to, najít kolem sebe lidi, kteří se budou rádi vracet ke mě do sklepa a k mým vínům.